Nytt globalt klimatavtal

På kvällen lördag den 12 december klubbades ett nytt globalt klimatavtal av Frankrikes utrikesminister. Avtalet innehåller dels en rättsligt bindande del och dels en beslutsdel som inte är bindande. I avtalet framgår att den globala uppvärmningen ska hållas klart under två grader och att ansträngningar ska göras för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. Skrivelser om finansiering återfinns i den icke-bindande delen där det framgår att de rika länderna årligen ska bidra med 100 miljarder US dollar till utvecklingsländernas klimatanpassning. Senast 2025 ska ett nytt mål för finansieringen sättas som måste vara högre.

En annan väsentlig del i avtalet är att respektive land vart femte år ska lämna in nya nationella klimatplaner där det nya ska innehålla förbättringar jämfört med de gamla. Innehållet i avtalen är däremot inte rättsligt bindande. Översyner av det globala klimatarbetet ska också genomföras vart femte år.

Klimatavtalet kommer att gälla från och med år 2020, förutsatt att tillräckligt många länder väljer att ratificera avtalet.

Här kan du läsa förslaget till avtal i sin helhet.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar